Tassun ensimmäinen pyhis

Eräässä Mäyrämäen talossa herättiin kutkuttelevaan aamuun. Koira perheen nuorimmalla, Tassulla, oli sinä aamuna ensimmäinen pyhäkoulu.
Tassu jännitti niin paljon ettei aamiainenkaan oikein maistunut.
Nyt ei muutakuin reppu selkään. Tuumi Tassu ja laittoi  tassua toiseen eteen ja paineli ulos.

Tassulla oli reilusti aikaa. Hän päättikin koukata niityn kautta. Tassu painoi kuononsa kukasta kukkaan ja haisteli niin montaa erilaista kuin vain kerkesi. Pian hän kaatui selälleen keskelle kukkamerta ihailemaan taivaan pilviä.

O-ou! Tassu säpsähti ja ponnisti ylös. Hän hän myöhästyy kohta. Ja niin matka jatkui aavistuksen ripeämmillä askelilla.

Matkalla Tassu yritti löytää mahdollisimman monta eri väristä kasvia polun varrelta. Mitä värejä sinä löydät?

Pian alkoi näkyä jo kirkontorni ja sen risti. “Miksiköhän se on tuonne ylösnostettu keikkumaan?” Tassu tuumi ja seisahtui huomaamattaan.

O-ou! Tassu säpsähti. Hän hän myöhästyy kohta. Ei muuta kuin tassua toisen eteen.
Mahtoikohan Tassu ehtiä ajoissa?

Tassu asteli sisälle taloon. Rouva-Mäyrä tervehti häntä eteisessä ja kutsui alttarin äärelle.

Alttarille sytytettiin kynttilä kuvaamaan rukousta. Rouva-Mäyrä alkoi kertomaan alttarista kuinka risti kuvasi rakkautta sekä kukat elämää ja luontoa. Alttarille asetettiin myös eri värisiä kankaita. Valkoinen tarkoitti juhlaa, vihreä arkea ja luontoa. Violetti ja sininen kuvaavat odotusta ja valmistautumista.
Rouva-Mäyrä kertoi värien vaihtuvan alttarilla sen mukaan mikä aika on. Esimerkiksi joulua odottaessa on violetti tai sininen kangas ja jouluksi väri vaihtuu valkoiseksi.
Toki alttarin keskeltä löytyy myös kirja. Siitä löytyy monenlaisia kertomuksia ja vinkkejä kuinka voisi elää hyvin. Tuo kirja on Raamattu.

Alttarihetken jälkeen oli leikkejä ja eväiden syöntiä. Äiti oli pakannut jälkiruoaksi, Tassun iloksi, mustikkapiirakkaa.

Kotimatkalla Tassu huudahti kirkon ristille. “Nyt minä tiedän mitä sinä siellä keikut kaiket päivät!”.

Kirjoittanut ja sanaillut (c) Jani Suurnäkki

Alttarimatka – Eläinten matka pyhäkouluun / kerhoon

Idea: Alttariin tutustuminen.

Juoni: Pehmoeläin on lähdössä pyhäkouluun ja herättyään tajuaa olevansa myöhässä. Hän lähteekin nopeasti liikkeelle, mutta unohtuu ihailemaan erilaisia asioita matkalla. Lopussa hänen pyhisopettajansa kyselee ja kertoo alttarin osista samalla kun rakentaa alttaria.

Tarvikkeet:

  • Jokin pehmoeläin. Itse käytin koiraa.
  • Liina tieksi
  • Symbolikortit (kukka, värit, risti ja kynttilä)
  • Alttaritarvikkeet Valkoinen liina Liturgiset liinat (esim. valkoinen, vihreä ja violetti käyvät hyvin )
  • Risti
  • Raamattu (esim. lasten Raamattu)
  • Kaksi kynttilää
  • Mahdollisesti kukkia jos on saatavilla
  • Muut tarpeet mitä tarvitset omiin alku ja loppu perinteisiisi.

Alkuasetelma:

Aloita aivan tyhjältä pöydältä. Jos haluat hieman oikaista, niin voit laittaa valkoisen alttariliinan valmiiksi. Asettele muut tavarat järjestykseen jonnekin mistä lapset eivät niitä näe.

Kulku:

1. Alkutraditiot

2. Esittele pehmoeläimesi ja anna lasten nimetä se.

3. Kerro kuinka ”nimi” olekaan aivan normaali eläin. Hän nimittäin käy kerhossa/pyhäkoulussa… Eräänä aamuna hän heräsikin, katsahti kelloon ja säpsähti. Kellohan on kymmentävaille yhdeksän, hän hän on myöhässä. (käytä vaikka kerhon / pyhiksen aloitusaikaa edeltävää kymmentä minuuttia).

4. Asettele tie eteesi. Kerro kuinka ”nimi” lähti kovalla kiireellä matkaan.

5. Kerro kuinka ”nimi” pysähtyi haistelemaan paikkaan jossa oli paljon tällaisia. Aseta kukkakortti tien alkuun. Pohtikaa hetken aikaa kukkaa esim. mikä kukka se voisi olla? Missä se voisi kasvaa?

O-ou. Hänhän on myöhässä. Jatketaanpa matkaa. Muista elävä kerronta varsinkin tässä kohtaa. 

6. Hei! ”Nimi” katsoi takaisin päin. Siellähän oli myös muun värisiä kukkia. Aseta värikortti seuraavaksi tielle. Pohtikaa mitä värejä lapset näkevät kortissa.

O-ou. Taas hän meinasi unohtua paikalleen. Jatketaanpa matkaa.

7. Miltei perillä. Kirkon katolla ”nimi” näkee tällaisen. Aseta ristikortti seuraavaksi tielle. Mitähän kummaa se tuolla katolla keikkuu. Omituinen paikka.

O-ou! Miten hän jälleen unohtui. Jatketaanpa matkaa.

8. Viimeinkin perille. Kysy lapsilta mahtoikohan ”nimi” ehtiä ajoissa perille. Kaikki vaihtoehdot ovat oikein. Kerro kuinka pyhisope / kerhotäti tai setä sytytti tällaisen kun kaikki oli paikalla. Käännä kynttiläkortti viimeiseksi esille.

9. Kerro kuinka valitsemasi hahmo otti ensin liinat ja asetteli ne pöydälle. Pohdi lasten kanssa yhdessä mitä mikin liturginenväri voisi tarkoittaa. Aseta värejä kuvaava kortti luontevasti liinojen viereen.

10. Kerro samalla tavalla kaikki muutkin alttarille kuuluvat tavarat. Kerro kynttilöistä kuinka ne kuvaavat rukousta. Rististä: Jumala rakastaa meitä. Kukista: kuvaavat elämää ja ympäröivää luontoa. Raamattu: Pohdi lasten kanssa ensin mikä se on. Voit kertoa Raamatun sisältävän hyvän elämän ohjeita, jännittäviä kertomuksia. Eritoten sen, että Raamattu on Jumalan kirja, jonka hän on antanut ihmisille.

11. Tämän jälkeen voitte miettiä mitähän alttarilta voisi vielä puuttua (kynttilöistä liekit) Lapset ovat minulla usein muistaneet kynttilän sytytyksen. He ovat myös yhdistäneet symbolikortissa olevan sytytetyn kynttilän alttarin sammutettuihin. Sytyttäkää ja jos tapoihin kuuluu niin laulakaan myös kynttilän sytytyslaulu.

12. Lopuksi voitte miettiä millä nimellä tätä koko juttua kutsutaan. Alttari nimitystä tietysti mietitään.

13. Soittakaa kirkonkelloja vaikka triangelilla taikka jos löydät oikean pikku-kellon niin aina parempi.

14. Suosittelen laulettavaksi loppuun vaikka Jumalan kämmenellä-laulua.

15. Rukous

16. Kynttilöiden sammutus. Voitte tehdä vaikka yhteispuhalluksen taikka jos ryhmä kokoontuu useasti, kuten päiväkerhot, voi joku lapsista tulla puhaltamaan.

Alttarihartaus koreilla ja maskotilla

Idea: Pyhäkoulumaskotti tutustuttaa lapset alttariin.

Tarvikkeet:

5 koria tai muuta nättiä astiaa joihin mahtuu alttarielementit, 5 liinaa, jokin käsinukke, alttarin elementit (valkoinen liina, liturginenliina, risti / alttaritaulu, 2 kynttilää jalkoineen, kukkia tai muuta elävää kasvillisuutta, Raamattu), tulitikut, triangeli / jotain muuta kelloksi käyvää.

Alkuasetelma:

Alttarille laitetaan valkoinen liina. Koreihin laitetaan muut alttarielementit ja ne peitetään liinalla. Korit asetaan lattialle alttarin viereen niin, että pääset itse korien taakse.  Käsinukke laitetaan piiloon.

Hartauden kulku:

Lapset saapuvan paikoilleen. Heidät toivotetaan tervetulleeksi tai riippuu missä vaiheessa hartaus pidetään. Kuitenkin, alun juttelujen jälkeen kerrotaan, että tällä kertaa meitä on tullut avustamaan vieras. Mennään piilolle jossa käsinukke on, laitetaan se salaa käteen ja annetaan maskotin tulla pikku hiljaa esille. Itselläni on kissa joka kurkisteli ja mauku ensin hieman ja sitten vasta tuli kunnolla esiin. Tämän jälkeen käsinukke esittelee itse itsensä. Pian hän huomaakin, että alttari on hieman valjun näköinen ja tämän jälkeen hän huomaakin korit. Käsinukke pyytää jotakuta käymään kurkkaamaan peitettyyn koriin ja ottamaan sieltä sen mitä siellä on. Suosittelen aloittamaan liturgisestaliinasta. Ei tarvitse myöhemmässä vaiheessa sitten nostella Raamattua ja muita alttarielementtejä pois saadaksesi liinan paikoilleen. Jokaisen elementin kohdalla kerrotaan, että mitä se merkitsee ja miksi se on alttarilla.

Kun tällä tavalla on käyty kaikki korit läpi, niin viimeiseksi käsinukke kehuu alttaria hienoksi kunnes hänen mielenkiintonsa kiinnittyy kynttilään. Hän miettii hieman ja kysyy lapsilta, että mitä kynttilöistä vielä puuttuu. Tähän mennessä itselläni kaikki ryhmät ovat kertoneet liekin puuttuvan, voit sitten auttaa jos tuntuu siltä, että vastausta ei kuuluu. Oma kissani on tämän jälkeen todennut lapsille, että hän siirtyy nyt hieman kauemmaksi ja päästää varsinaisen pyhäkouluopen sytyttämään kynttilät sillä hän ei halua kärväyttää karvojaan. Voit itse keksiä mikä olisi sopivin tapa itsellesi saada toinenkin käsi vapaaksi kynttilöiden sytytystä varten. Muista jättää käsinukke katselemaan jonnekin mitä seuraavaksi tapahtuu. Ota kätesi pois käsinukesta salakavalasti ja vaivihkaa sekä hieman piilossa, sillä emmehän halua taian katketa.

Kynttilää sytyttäessä voidaan laulaa jokin laulu tai lausua runoa tai ihan mikä tapa parhaalta tuntuu. Itse olen laulattanut legedaarista ”Pienen kynttilän sytytän”-laulua. Tämän jälkeen soitetaan vasta aloitus kellot kun ollaan saatu alttari valmiiksi.

Loppuun voit pähkäillä jotain kivoja lauluja ja leikkejä. Minulla on ollut n. 20 minuuttia käytössä joten ollaan lopussa laulettu Jumalan kämmenellä, pidetty hyvän syksyn nimipiiri ( toivotetaan vieruskaverille Hyvää syksyä vieruskaverin nimi! ja lopuksi, ennen kynttilöiden sammutusta ja rukousta, leikittiin ja laulettiin ”Tule ystäväksi näin” – laulu.

Vinkkejä:

Muista katsoa nukkea kun nukke puhuu sillä lapset seuraavat katsettasi.

Hyvän syksyn piirissä voidaan niille joille vieruskaveri ei osaa tai uskalla sanoa hyvää syksyä niin lausutaan yhteen ääneen. Joskus ollaan menty koko piiri sillä tavalla ja joskus taasen ei ole kenenkään kohdalla tarvinnut turvautua yhteistoivotuksiin.