Pääsiäismuna pääsiäisvaellus

Vielä näin pääsiäisviikolla kävin pitämässä yhden pääsiäisvaelluksen.

Se toteutettiin legendaarisena ns. pääsiäismunahartautena. Toisin sanoen, minulla on oli neljä avattavaa pahvimunaa missä jokaisessa oli jotain sisällä. Ne aseteltiin neljälle ympäri huonetta sijoitetulle pöydälle. Pöydät oli vuorattu kankailla.

Pääsiäismunien värit ja tavarat:

Palmusunnuntai – sininen muna – Sisällä: pieni aasi ja huopaisia palmulehviä.

Kiirastorstai – violetti muna – Sisällä: Pieni saviruukku tai pikari viinimaljaksi ja pehmeä leivänpala

Pitkäperjantai – Musta muna – Sisällä: Punainen ruusu ( teko tai oikea)

Pääsiäinen – Valkoinen muna – Sisällä: Enkeli

Pöytien lavastus:

Palmusunnuntai: Vihreän sävyjä ja ruskeaa tai muu sen tapaista tieksi mikä kulkee keskellä pöytää.

Kiirastorstai: Violetin sävyjä

Pitkäperjantai: Musta ja vihreä kaistale tuomaan ennustetta tulevasta.

Pääsiäinen: Valkoista, keltaista, oranssia. Sammutettu kynttilä.

Kertominen:

Valmistaudutaan lähtöön. Itse soitin kelloja ja kyselin kuulumisia.

Kerrotaan, että lähdetään pääsiäisvaellukselle pääsiäismunien matkassa. Voidaan myös mainita hieman pääsiäismunien historiasta.

Palmusunnuntai:

Näytetään ensimmäinen pääsiäismuna lapsille. Koputellaan sitä, kuunnellaan sitä ja mietitään mitä pääsiäismunan sisällä voisi olla.

Kurkataan sisälle ja löydetään sieltä aasi. Kerro, että tämä viekin meidät palmusunnuntaihin. Voitte matkia myös aasin ääntä ja kavioiden kopsetta. Kerro omin sanoin lyhyesti tuon päivän tapahtumista ja liikuta aasia lonksutellen kielellä kavioiden ääniä lasten kanssa. Huutakaa myös yhdessä hoosiannaa.

Kiirastorstai

Saavutaan uuden pöydän luokse. Ravistellaan pääsiäismunaa ja kuunnellaan mitä siellä voisi olla.

Mikäli leipäsi tuoksuu vahvasti, avaa muna vain hieman ja anna lasten haistella sisältöä ja miettiä mitä sisällä voisi olla.

Avaa nyt muna kokonaan ja asettele leipä ja viinimalja pöydälle. Kerro, että nämä esineet vievät matkan juhla-aterian ääreen.

Kerrotaan Jeesuksen tehneen monia asioita tuo sunnuntain jälkeen. Torstaina Jeesus vietti pääsiäisateriaa erään talon yläkerrassa ystäviensä kanssa. Noita ystäviä kutsuttiin opetuslapsiksi. Mietitään mitä juhlissa voisi syödä. Kerro kuinka Jeesus kesken tuon aterian otti leivän, siunasi sen ja jakoi sen ystävilleen. Samoin Jeesus otti viinin, siunasi sen ja jakoi senkin ystävien kanssa ja kehoitti heitä muistamaan häntä aina kun niin tekisivät. Tämä tapa on siirtynyt meidän päiviimme asti ehtoollisena.

Pitkäperjantai:

Siirrytään pitkän perjantain pöydän luokse.

Jeesus meni ystävineen juhla-aterian jälkeen puutarhaan mitä kutsuttiin Getsemaneksi.

Kerro kuinka moni ihminen piti Jeesuksesta ja hänen opetuksistaan. Oli kuitenkin myös ihmisiä jotka eivät ymmärtäneet Häntä ja näin ollen he halusivat tuomita Jeesuksen. He ottivatkin tuona iltana Jeesuksen kiinni ja veivät Hänet tuomittavaksi. Tuomari ei nähnyt Jeesuksessa mitään vikaa, mutta joutui taipumaan ihmisten tahtoon.

Hetki tuosta tapahtumasta kuului surullinen uutinen. Jeesus oli kuollut ja viety hautaan. Hauta oli kalliossa oleva luola ja sen suun eteen vieritettiin suuri kivi.

Pääsiäinen:

Kolme päivää meni. Jeesuksen haudalle meni naisia. Siellä heitä odottikin yllätys. Ravistellaan pääsiäismunaa. Avataan se ja näytetään enkeliä ja arvuutellaan mikä se on. Hurjan monesti lapset sanovat enkeliä ensin keijuksi.

Enkeli ilmoitti naisille, että älkää olko surullisia. Nyt on suuren ilon aika. Jeesus ei ole kuollut vaan noussut ylös ja elää.

Sytytetään kynttilä pääsiäisen iloksi.

Lauletaan esim. minulla on valoa varpaissa taikka jokin muu iloinen valo tai pääsiäislaulu.

Pääsiäishartaus – Jeesuksen elämä / kevät ja luontoalustus

Ajatus: Yhdistää pääsiäinen ja luonto

Tarvikkeet:
Jeesuksen elämä kortit / Godly Play pääsiäisen kasvot.
Kangaspussi tai jokin muu johon saat mullan piiloon.
Multaa
Jotain vihreätä. Itse käytin Rönsyliljan rönsyä. Jatkossa käytän termiä kasvi
Pääsiäismuna

Alkuvalmistelut:
Laita Jeesuksen elämäkortit järjestykseen ja laita ne piiloon.
Laita multa pussiin ja kasvi jonnekin piiloon josta se on helppo salaa ottaa kämmenen suojaan.

Hartauden kulku:

Kynttilän sytytykset, kuulumiset alkulaulut tai mitä teidän alkuperinteisiin kuuluu.

Ota multapussi esille. Ihmetelkää yhdessä mitä siellä voisi olla. Anna vaikka osallistujien kokeilla pussia ulkopuolelta.
Avatkaa pussi ja tarkastaaksenne mitä siellä oikeasti on. Voit näyttää myös hyvin hämmästyneeltä, että miten ihmeessä sinulla on multaa mukana.

Ihmetelkää miltä multa näyttää, missä sitä voisi olla, mistä sitä voisi saada, mitä mullalla voisi tehdä, mitä kasvattaa… jne.

Ihmettelyn hieman hiivuttua, mieti ääneen, että tuntuu uskomattomalta kuinka tällaisesta lähes mustasta mullasta voisi jotain kasvaa. Tässä vaiheessa olet toisella kädellä ottanut kasvin kämmenesi suojaan. Yritä olla katsomassa kättä mikä ottaa sen. Voit kaivella ja siirrellä multaa samalla asetella kasvin multaan niin, että se on melkein peitossa. Joku voi hyvinkin huomata jonkin vihreän pilkistävän mullasta. Huomattuanne kasvin ota se kunnolla esiin ja taputtele ympäristöä niin että kasvi pysyy kivasti istutettuna mullassa.

Mieti lasten kanssa kuinka kasvit keväällä syntyy tummasta maasta ja rupeavat kasvamaan kunnes ne talveksi kuolevat taikka menevät talvilevolla ja kuinka taas kevään tullen ne aloittaa uuden kasvun.

Tuumi, että tästä tuli mieleen eräs mies jolle kävi vähän samalla tavalla. Tässä vaiheessa ota kortit esille. Aseta kortit vuoron perään riviin lattialle. Sanoen esim. näin:

  • Ensin mies syntyi.
  • Sen jälkeen hän kasvoi, leikki ja teki kaikkea mitä lapset tekevät.
  • Kasvettuaan mies meni Johannes kastajan kastettavaksi.
  • Kasteen jälkeen mies lähti tutkimaan maailmaa.
  • Tämän jälkeen hän aloitti opettamaan ja parantamaan ihmisiä sekä kertomaan kuinka on hyvä elää. Hän myös söi ja joi kuten me kaikki. Eräänä iltana hän jopa vietti juhla-ateriaa ystäviensä kanssa. Siellä hän tarjosi heille leipää ja viiniä sekä kehotti heitä muistamaan häntä kun tekevät niin. Tämän tapahtuman vuoksi kirkoissa tarjotaan myös leipää ja viiniä. Tätä kutsutaan ehtoolliseksi.
  • Sitten mies kuoli. Kolmen päivän päästä tapahtui jotain ihmeellistä. Tämä mies oli herännyt henkiin kuin tämä kasvi keväällä. Siirrä multapussi viimeisen kortin viereen. Kukahan tuo mies mahtoi olla? Lähes aina lapset tietävät samantein kenestä on kyse jos Jeesuksesta on puhuttu.

Ota myös pääsiäismuna ja kysele tunnistaako kukaan mikä se on. Kerro kuinka munat kuvaavat meille uuden elämän syntymää ja tämän vuoksi meillä jaetaan pääsiäisenä pääsiäismunia.

Kysy lapsilta mikä osa tästä kertomuksessa oli hänen mielestään kivointa. Lapset voivat vuoron perään tulla näyttämään. Muista, että kaikkien ei tarvitse tulla taikka sanoa, sillä he voivat miettiä omassa mielessään asiaa.

Kerää tämän jälkeen kortit pois aloittaen syntymästä. Jätä pääsiäinen kuitenkin vielä loppu perinteiden ajaksi paikoilleen.