Jeesuksen elämäkortit

Minulta kyseltiin tuossa hetki sitten Jeesuksen elämä -korttien tulostus mahdollisuudesta. Niitä olen käyttänyt esim. Tässä pääsiäishartaudessa ja tässä kastehartaudessa. Nyt kortit on mahdollista tulostaa myös itselleen. Jeesuksen kaste -kortista otettu kuva ei ole paras mahdollinen, mutta kelpaa esim. A5 kokoisena oikein hyvin.

Tässä on linkki josta ladata kortit: Jeesuksen elämä -kortit

Hartaus: Jeesuksen kaste lähtien joulusta

 

Tämä hartaus kertoo Jeesuksen kasteesta. Se lähtee joulusta ja kuljettaa osallistujan aina Jeesuksen kasteeseen asti.

SAMSUNG

Tarvikkeet:

Jeesuksen elämäkortit

Huopa kyyhkynen

3 valkoista kangas/huopaympyrää

lasimalja ja kannu (vedellä täytetty)

Kynttilä + tulitikut

Alustakangas Jeesuksen elämäkorteille. Esim. lattikuvakankaita

Vauvanukke kastemekkopäällä tai sitten valkoinen kangaskääräistynä mekoksi. Sekään ei ole pakollista. Itse en käyttänyt koska en saanut moista käsiini.

Kazoo (ei välttämätön, mutta hauska lisä)

Paperista leikattu pikkuinen mehiläinen.

Alkuvalmistelut:

Piilota tavarat esim. laukkuun taikka vaikka alttarin alle. Tärkein, että niitä ei näy ja tavarat on helppo ottaa esille. Asettele esineet saataville piiloon esim. tässä järjestyksessä (Ensimmäisenä se mikä laitetaan päällimmäiseksi):

Aluskangas

Jeesuksen elämäkortit Jeesuksen syntymästä kasteeseen. (Kolme ensimmäistä)

Huopa kyyhkynen

Kolme valkoista kangasympyrää

Lasimalja + Kannut

Nukke

Piilota mehiläinen helposti saatavaa paikkaan. Kazoon ( jos käytät ) voit sujauttaa vaikka taskuun; tärkeintä saada se käsiin sujuvasti.

Kulku:

Aloita omilla alkurutiineillasi.

Ota sen jälkeen vihreä aluskankas esille ja aseta se noin korttien levyiseksi kappaleeksi. Voitte myös miettiä mikä voisi olla vihreää tai mitä vihreä voisi tarkoittaa.

Taulu 1: Jeesus vauvana

Näytä taulua käsissäsi lapsille.

Kauan aikaa sitten, itseasiassa yli 2000 vuotta sitten syntyi pieni lapsi. Tuo lapsi syntyi erikoiseen paikkaa. Hän syntyi pieneen talliin, eläinten keskelle. Joko keksit mikä tuon lapsen nimi oli. (annetaan lasten arvuutella)

Lapsen nimi oli Jeesus. Kauan aikaa sitten ennustettiin, että tuosta lapsesta tulisi kuningas.

Aseta taulu alustakankaalle

Jeesus ei kuitenkaan jäänyt vauvaksi. Hän kasvoi pikku hiljaa isommaksi. Vähän niin kuin tekin.

Lauletaan yksi yksinkertainen laulu.

Laulu: Jeesus kasvoi. (Kannattaa opettaa kaikuna.) Lauletaan muutaman kerran.

Taulu 2: Jeesus 12-vuotiaana temppelissä. Pidä taulua käsissäsi niin, että lapset näkevät sen.

Pian Jeesus oli kasvanut jo 12-vuotiaaksi. (Voit näyttää kuvasta Jeesuksen) Silloin hän pääsi vanhempiensa kanssa suureen kaupunkiin. Tuon kaupungin nimi oli Jerusalem. Siellä vietettiin pääsiäisjuhlaa. Tuolloin Jeesus löysi tiensä temppeliin. Temppeli on vähän niin kuin meidän kirkko. Temppelissä Jeesus kuunteli ja jutteli viisaiden ihmisten kanssa. Jokainen oli hämmästynyt siitä kuinka paljon Jeesus tiesi ja ymmärsi.

Aseta taulu Jeesuksen syntymä kuvan viereen.

Ei kertomuksemme kuitenkaan vielä lopu. Jeesus kasvoi yhä vielä.

Laulu: Jeesus kasvoi

Taulu 3: Jeesuksen kaste

Niin Jeesus kasvoi ja pian hän oli jo aikamies. Noin kolmenkymmenen vuoden ikäinen. Tuolloin Hän meni joelle, jota kutsuttiin Jordanvirraksi. Jordanvirralla oli mies. Tuota miestä kutsuttiin Johannekseksi. Johannes asui autiomaassa ja oli aikamoinen villimies. Hiuksetkin hänellä sojotti joka suuntaa. Vähän kuin aamulla katsoisi peilistä.

Aseta taulu muiden muiden viereen.

Ota kazoo sanomatta mitään ja ala päästelemään mehiläisen surinaa. Voit myös surista ilman kazoota. Kuuntele ihmettyneenä mehiläisen piilopaikkaa. Ota käteesi mehiläinen, mutta älä näytä sitä lapsille. Lennätä sitä pitkin poikin ja anna sen pysähtyä esim. polvellesi. Kysäise mikä kumma voisi pitää tuollaista ääntä. Yleensä lapset vastaavat jotain mehiläiseen viittaavaa. Näytä mehiläistä.

Mehiläinenhän se on. Johanneksen ruokakin oli aika mielenkiintoista. Hän söi ainakin villimehiläisten hunajaa. Jätä mehiläinen Johanneksen kuvan yläkulmaan.

Jumala oli antanut Johannekselle tärkeän tehtävän. Hänen olisi valmistettava tietä valmiiksi kuninkaalle. Yksi tällainen asia oli kastaminen. Kastamista Johannes teki tuonakin päivänä Jordanvirralla kun Jeesus saapui sinne.

Johannes seisoi joessa. Jeesus lähti kahlaamaan kohti Johannesta. ”Katsokaa, tuossa tulee hän, kuningas, jota olemme odottaneet.” Jeesus pyysi Johannesta kastamaan itsensä. ”Ei, ei herrani. Sinun pitäisi kastaa minut” Johannes sanoi. ”Ei Johannes. On määrätty, että sinä kastat minut.” Ja niin Johannes tekikin. Hän otti Jeesusta kiinni ja laski hänet veden alle. Vähän niin kuin sinä sukeltaisi. Ja nosti hänet saman tein ylös. Tuolloin taivaasta laskeutui kyyhkynen Jeesuksen ylle. (Lennätä kyyhkynen Jeesuksen kuvan ylle) Sanotaan myös, että taivaasta kuului ääni: ”Tämä on rakas poikani johon olen miellistynyt.”

Kasteen jälkeen Jeesus lähti etsimään ja omaa tehtäväänsä autiomaahan. Hän löysikin sen. Yksi niistä oli opettaa ihmisille Jumalan rakkautta.

Yhä vielä ihmisiä kastetaan. Onko kukaan ollut kastejuhlassa? Mitähän kastejuhlassa tehdään? Keitä siellä on?

Rakennetaan juttelun jälkeen kastepöytää. Asetetaan juhlaliinaksi jotain valkoista. Asetellaan kyyhkynen yhdelle ympyrälle, lasimalja toiselle ja kolmannelle palava kynttilä. Kuunnelkaa tarkkaan miltä vesikuulostaa. Otetaan nukke esille ja nimetään se. Lapset saavat ehdottaa ja otetaan ensimmäinen nimi. Ellei se ole ihan lekkeriksi vedetty nimi. Voidaan myös pyytää yhtä lasta kummiksi joka pitää lasta sylissä. Kastetaan lapsi valamalla kolme kertaa vettä pään päälle sanoen samalla: ”Kastan sinut ”nimi” Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Tässä kohtaa voidaan myös keskustella nimeämisjuhlasta. Päiväkotiyhteistyötä tekevänä tämä puoli tulee myös vahvasti minun työssäni esiin.

Loppukysymyksiä:

Mistä kohtaa pidin eniten?

Mikä jäi sinulle mieleen?

Mikä sinusta oli tämän kertomuksen tärkeä kohta?

Keksi itse lisää kysymyksiä.

Loppu perinteet

 

Pienen pisaran ensimmäinen matka

Olen tällä hetkellä päässyt syventymään kynttilänpäivän teemoihin ja siitä on mm. kummunnut pieni satu kasteesta. Tämän sadun päähahmona seikkailee pieni vesipisara.

pikkupisara

Korkealla taivaalla seilaa suuri pilvi. Sinä et näe pilven sisälle, mutta siellä pilvessä on lukemattomien vesipisaroiden maja. Yksi niistä on tarinamme sankari. Tuo pisara odotti malttamattomana suurta hetkeään. Pian hän monien muiden kanssa pääsee laskeutumaan maan päälle. Sitä kyytiä kannatti odottaa. Pian hetki koitti.

Pieni pisara meni pilvenreunalle ja hyppäsi kohti maata. Matka oli hurja. Toiset pisarat lauloivat, toiset tanssivat ja kolmannet tekivät kumpaakin yhtäaikaa. Pian ne osuivat maahan, kuka lehdelle kuka kalliolle, kuka taasen kukan terälehdelle. Pieni pisaramme päätyi kalliossa olevalle pienelle syvennykselle. Kun kaikki pisarat olivat päässeet maahan, huomasi pisaramme, että kalliossa oli pieni rako. Se meni tutkimaan sitä ja päätyi syvälle maan alle. Hetkeen se ei nähnyt muuta kuin edessä olevan kaverin. Pian pisaroita saapui enemmän ja enemmän ja enemmän. Itseasiassa pisarasta tuntui kuin olisi joutunut mereen tai ainakin järveen. Se tunsi kuinka jokin veti sitä ja muita pisaroita mukanaan aina vain nopeammin. Pisaran korvissa kohisi, kunnes äkkiä oli rauhallista ja valoisaa.

Se katseli ympärilleen ja ihmetteli. Se näki esineitä, ihmisiä. Vanhemmat pisarat kertoivat, että he olivat lasimaljassa. Jonkin ajan päästä tummaan pukuun sonnustautunut ihminen laski kätensä maljaan samalla nostaen pikku pisarankin. Hän laski vettä vauvan pään päälle. Niin tapahtui vielä kaksi kertaa. Kolmannella kerralla pikku pisara pääsi toistamiseen ylös. Tuo tummiin pukeutunut ihminen oli pappi tai niin pisara kuuli hän kutsuttava. Pappi puhui jotain kasteesta ja siitä kuinka siinä päästään osaksi suurta kristittyjen perhettä, seurakuntaa. Tilanteessa oli jotain jännittävää, mutta samalla rauhoittavaa. Pikku pisara katseli, kuunteli ja ihmetteli ihmisiä, tuota pappia ja erityisesti pientä vauvaa.

Illalla perheen äiti otti maljan, meni ulos ja kaatoi veden, pikku pisara mukanaan, punakukkaisen ruusupensaan juureen. Pikku pisara tunsi itsensä hyvin onnelliseksi, olihan hän saanut olla mukana suureen perheeseen liittämisessä. Aikaa kului ja aamulla pikku pisara tunsi kuinka häntä vietiin ylös pitkin ruusun vartta. Jonkin aikaa siitä, se lennähti muiden kanssa hienona höyrynä ruusun lehdiltä takaisin kohti taivasta ja uutta pilveä. Sitä jännitti mitä seikkailuja se pääsisi kokemaan seuraavalla kerralla, kun jälleen laskeutuisi pilvestä alas maahan.

(c) Jani Suurnäkki